Susanna Hietanen

Pelottelua korkealta tasolta

Valtion johtava poliitikko lähettää yksittäiselle toimittajalle vuorokauden aikana toistakymmentä jyrkkäsävyistä sähköpostia. Asetelma on mielestäni jotakuinkin sama kuin ison yrityksen toimitusjohtaja lähettelisi puoliuhkaavia viestejä firman taloussihteerille. Tai alakoulun rehtori eskarille. Ok, liioittelen vähän, mutta valta-aseman käyttäminen noin on vastuutonta, epäasiallista ja suorastaan pelottavaa.

Ainoa, mitä pääministeri pahoitteli viesteissään (klik), oli epäluottamuksen osoittaminen Ylelle. Ei siis oma epäasiallinen käyttäytyminen. Ei kirjesalaisuuksien rikkominen (välittäessä kansalaisten viestejä eteenpäin toimittajalle lähettäjien nimitietoja sensuroimatta). Eikä kohtuuton painostus yhtä yksittäistä toimittajaa kohtaan.

Jos pääministeri Sipilä pyrki toiminnallaan saamaan huomion pois Terrafamen kauppojen aihauttamasta huomiosta, hän onnistui. Näin hulvaton valta-aseman käyttö toimittajan painostamiseen ylittää nyt kaikki uutisrajat. Toiminta kiinnostaa jo ulkomaiden mediaa. Kuinka moni kotimainen media uskaltaa puuttua aiheeseen? Muutama rohkea yritys on nähty jo. Jatkoa odotellen…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Kriisin hallintakyky on kateissa. Sääntö yksi: Myönnä virheesi ja pyydä anteeksi. Kysy vaikka Anna Puulta.

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen

Tuosta Anna Puusta niin tiedä ;-)

Mutta virheiden tunnustaminen ja anteeksi pyytäminen eivät ole rakettitiedettä. Luulisi niiden onnistuvan :-(

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Timo Soini ennakoi tämänkin sotkun ja sairastui sopivasti!

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen

Tuo sopivasti sairastuminen on minulle aivan uusi tieteen laji, enpä siis ota tähän mitään kantaa...

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

No, osaatko ottaa kantaa Ylen härskiin yritykseen kaataa pääministeri Vanhanen ? Viittaan "lautakasa" jupakkaan, josta ei löytynyt pienintäkään todistetta. Olisiko Ylen kuulunut pyytää anteeksi ?

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen

Hävettää tavallaan myöntää, mutten seurannut jupakkaa juurikaan. Taisi olla yksityiselämän täyttämää aikaa silloin...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eikö yksi perussuomalainen hallintoneuvoston jäsen eronnut protestiksi ylen uutisointia vastaan?

Eero Mattila

Oleellista kai on löytyykö "lautakasaa" tällä kertaa. Jos toimittaja levittelee perättömiä huhuja toiminta on tuomittavaa ja siitä saa myös pääministeri kimpaantua.
- Yleisradion toimittajan täytyy ymmärtää missä asemassa hän on jos ryhtyy ihmisiä leimaamaan ja kantaa teoistaan myös vastuu. Eikös hiljan ollut joku "sanan vastuu" -kampanja....

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Haluaisitko kertoa miksi mielestäsi kirjesalaisuutta rikotaan, kirjeen vastaanottajan itse julkistaessa saamansa kirjeen?

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen

Finlex: Sähköisen viestinnän tietosuojalaki

2 luku

Yksityisyyden ja luottamuksellisen viestin suoja

4 §

Viestin, tunnistamistietojen ja paikkatietojen luottamuksellisuus

Viesti, tunnistamistiedot ja paikkatiedot ovat luottamuksellisia, jollei tässä tai muussa laissa toisin säädetä.

Viesti ei ole luottamuksellinen, jos se on saatettu yleisesti vastaanotettavaksi. Viestiin liittyvät tunnistamistiedot ovat kuitenkin luottamuksellisia. Verkkoviestin tunnistamistietojen luovuttamisesta säädetään sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä annetun lain (460/2003) 17 §:ssä.

3 luku

Viestien ja tunnistamistietojen käsittely

8 §

Yleiset käsittelysäännöt

... Tunnistamistietoja on sallittua luovuttaa ainoastaan niille tahoille, joilla on oikeus käsitellä tietoja asianomaisessa tilanteessa. Käsittelyn jälkeen viestit ja tunnistamistiedot on hävitettävä tai tehtävä sellaisiksi, ettei niitä voi yhdistää tilaajaan tai käyttäjään, ellei laissa toisin säädetä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Koskettaako tuo siis mielestäsi viestin vastaanottajaa, eikä sen välittäjää? Eipä olisi tullut itsellä mieleen noin tulkita. Aina oppii uutta, tässä tapauksessa ettei selväksi luulemansa asia näköjään kaikille sitä ole.

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen Vastaus kommenttiin #11

Enpä ole juridiikan ammattilainen... Olen oppinut nyrkkisääntönä sen, ettei toisen yksityisenä lähettämää viestiä voi lähettää sellaisenaan eteenpäin kenelle tahansa. Voipi tietenkin olla, että tulkitsen liian tarkasti. Siinä tapauksessa pääministeri ei sitten riko lakia, vaan käyttäytyy vain epäeettisesti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

Onko siis mielestäsi sähköpostin edelleenlähetystoiminnon käyttäminen lähtökohtaisesti laitonta (ilman alkuperäisen lähettäjän nimenomaista suostumusta), tai vähintäänkin epäeettistä? Huh, taas kutsuu kiirastuli...

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen Vastaus kommenttiin #13

Minähän sanoin, etten ole alan ammattilainen.

Olen sitä mieltä, että herjausviestin yhteystietojen (sähköpostiosoite) jakaminen sellaiselle henkilölle, jolle se ei kuulu, ei ainakaan ole eettisesti oikein. Sehän kokonaisuutena saa henkilön näyttäytymään epäedullisessa valossa.

Enhän mina saa julkaista julkisella paikalla ottamaani valokuvaakaan, jos se joku kuvassa oleva näyttäytyy siinä huonossa valossa.

Missä on etiikan ja lain välinen raja tässä, en tiedä. Mutta ministereiltä toivoisin keskivertokansalaista korkeampaa etiikan rajaa.

Enempää en ala tästä vääntämään, perusviestini lienee jotakuinkin selvä tällä. Lakia en ryhdy tämän keskustelun vuoksi opiskelemaan. Pyydän anteeksi, jos olen tulkinnut lakia väärin ja sillä pahoittanut jonkun mielen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Vertauksesi ontuu pahemman kerran. Kyse on siis dokumentista, jonka kyseinen henkilö on itse luonut ja luovuttanut toiselle. Vastaanottajalla on oikeus tehdä dokumentilla mitä lystää, ellei ole erikseen sovittu salassapitovelvollisuudesta.

Eettinen arviointi perustuu arvioijan omaan moraalikäsitykseen, joten siitä emme saa riitaa aikaiseksi. Itse aion jatkossakin hyödyntää sähköpostin edelleenlähetystoimintoa, vaikka sitä nähtävästi pidätkin eettisesti arveluttavana, tai jopa tuomittavana.

Hatunnosto kuitenkin virheen myöntämisestä, alustalla kun vaikuttaisi olevan maan tapa vetäytyä kuoreensa kun jää virheestä kiinni. Kirjesalaisuus ei tosiaankaan tullut rikotuksi, sen voi rikkoa vain kolmas osapuoli. Lähettäjä ja vastaanottaja voivat julkistaa kirjeen sellaisenaan oman harkintansa mukaan.

Toimituksen poiminnat