Susanna Hietanen

Pelko on inhimillistä

Ihminen on pelännyt erilaisuutta niin kauan kuin historiaa tiedetään. Sitä (erilaisuuden pelkäämistä) ei saada pyyhittyä pois eikä välttämättä tarvitsekaan. Terveen epäluulon ja sairaan epäluottamuksen raja on hienon hieno, eikä kenestäkään meistä ole kertomaan, missä se oikein kulkee.

Pelkäämisen ja ahdistuksen tuntemisen tai ilmaisemisen kieltäminen synnyttää lisää ahdistusta ja juuri sitä pelättyä vastakkainasettelua. Ihmistä ei voi pakottaa muuksi, mitä hän on. Peloista ja ahdistuksista keskusteleminen voi synnyttää parhaimmillaan hyvän vuoropuhelun, jossa kaikki oppivat jotain. Noiden tunteiden kieltäminen ei synnytä mitään hyvää. Ihminen ei vain toimi niin.

Pelokkuus ja ahdistuminen eivät ole rasismia. Näitä tunteita kokevat ihmiset ovat sen sijaan helposti rasistisesti kiihottavien ihmisten kohteina. Jokainen kaipaa hyväksyntää. Ja hyväksyvään tahoon luotetaan muita helpommin. Kuka siis haluaa hyväksyä ennakkoluuloiset ja varovaisetkin ihmiset?

Edesmennyt anoppini, ehkä maailman kiltein ja hyväntahtoisin ihminen, pelkäsi erirotuisia ihmisiä ihan mahdottoman paljon. Keskustelimme erilaisista näkökannoistamme vuosia ja jossain vaiheessa jätimme aiheen rauhaan. Kumpikaan meistä ei saanut muutettua toisen mielipidettä. Hänen pelkonsa perustui suureen tietämättömyyteen ja median julkaisemiin otsikoihin. Se perustui myös sota-orpouteen, joka väistämättä muokkasi mielikuvaa 'ulkomaalaisista'.

Tarinaa sen kummemmin avaamatta yritän vain muistuttaa siitä, että jotkut ovat rohkeampia kuin toiset. Jotkut tietävät vähemmän kuin toiset. Ja kaikilla meillä on oma tarinamme ja historiamme. Pelkäämistä ei voi kieltää. Pelkoa pitää lieventää eikä pelkääviä ihmisiä saa hylätä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Reijo Jokela

"Ihminen on pelännyt erilaisuutta niin kauan kuin historiaa tiedetään".
Eli ihminen ei voi olla luonnostaan utelias mitään erilaista kohtaan, koska hän pelkää kaikkea erilaista. Jos katsoo nykyistä maailmaa, niin väittäisin, että tuo pelkoasia ei pidä paikkaansa.

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen

Pelko ja uteliaisuus eivät ole ihmiskunnassa toisiaan poissulkevia tekijöitä - tietenkään. Mihin erilaisuus perustuisikaan muutoin?

Reijo Jokela

Eikös intiaanit ja aborginaalit olleet näitä uteliaita, jotka eivät pelänneet erilaisuutta ja ottivat avosylin vastaan tulijat, jotka toivat heille erilaisuuden ilosanomaa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Pelko on pahin jos sitä päättäjien taholta lietsotaan ja media pitää sitä yllä.

Etenkin kun sillä peitellään jo tapahtunutta ja yritetään kiinnittä huomio muualle.
Otanmäen surma!
http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/otanmae...

Asema-aukion tapahtumat oli syy ja seuraus jo ennalta tiedossa.Mitä voi seurata tuosta.
Mutta hyssytelyllä juttu peiteltiin ja sivutettiin .

Normaalisti asia olisi ollut lehdessä uutisena. Poliisi tehnyt tutkimuksen. Joko sairaala olisi tehnyt hoitovirheen kotiuttaessa liian aikaisin .Tai tekijä olisi saanut tuomion ja Piste.

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen

Asema-aukion tapahtuma oli monen ongelman huipentuma. Tällaisia ongelmia pitäisi pystyä ehkäisemään. Tiedon panttaaminen on aivan liian helppoa :-(

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Huipentuma joka alkoi jo T:re Pizzeria 3 ihmisen kuolemasta .
Jonka tekijänä oli ..

niinpä. "Sitä saa mitä tilaa" sanoi Maisterijätkä Ps -07-11 vaalien jälkeen.
Nyt sitä sai myös-15 vaalien jälkeen.

Reijo Jokela

"Asema-aukion tapahtuma oli monen ongelman huipentuma".
Onko luetella esim. viisi keskeistä ongelmaa, jotka tuohon huipentumaan johtivat? Siis viisi ongelmaa, jotka johtivat siihen, että poliittinen erimielisyys ja väittely johtivat fyysiseen kahnaukseen?

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen Vastaus kommenttiin #11

No enhän minä nyt niin viisas ole ;-)
Enkä minä edes kaikkea tuosta tapahtumasarjasta tiedä, vain sen, minkä olen lukenut.

Mutta joku toinen ei ehkä olisi syyllistynyt väkivaltaan.
Ehkäpä viisi vuotta sitten nämä asiat eivät olleet näin kärjekkäinä esillä? Yhteiskunnan tilanne oli silloin tässä suhteessa rauhallisempi.
Maahanmuuttokysymykset ovat kärjistyneet ja samaan aikaan isossa politiikassa keskitytään kilpailukykyyn.
Vastakkainasettelu on ihmisten välillä nykyään yllättävän sallittua - jopa ihailtavaa :-(
Poliisin resurssien väheneminen antaa tällaisille tapahtumille ikävä kyllä tilaa.
Pitkä taloudellinen kurimus on aihauttanut paljon työttömyyttä, eriarvoistumista ja katkeruutta.

Siinä alkua luettelolle.
Viiden keskeisimmän ongelman valitseminen ylittää minun osaamiseni. Ehkäpä joku muu osaa vastata tuohon?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Erilaisuutta voi mitata eri mittareilla kuten vaikkapa ihonväri, uskonto, ajattelutapa, ideologia, harrastukset, ammatti, kansallisuus, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuneisuus, sivistystaso (tiedon määrä)... Mittareita on loputon määrä.

Myönnän, että minussa herättää pelkoa sellaiset ihmiset, jotka ovat erilaisia niillä mittareilla, joita minä käytän. Minussa herättää pelkoa ihmiset, jotka käyttäytyvät epärationaalisesti ja väkivaltaisesti. He vaikuttavat minusta ennalta arvaamattomilta. Minulla on sellainen olo, että tulen toimeen villieläinten kanssa helpommin kuin tuollaisten ihmisten kanssa.

Rationaalisuus tietysti riippuu siitä, mitä tietää. Tietämättömyys voi johtaa siihen, että jokin tietty käyttäytyminen voi näyttää rationaaliselta, vaikka suurempi tieto voisi saada saman käyttäytymisen näyttämään epärationaaliselta.

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen

Niinpä niin... Mittareiden asettamisesta meidän kai pitäisi lähteä liikkeelle. Ja siitä, kuka on liian erilainen suhteessa muihin yms...

Käyttäjän mikkotupamaki kuva
Mikko Tupamaeki

Tekstisi rivien välistä voi hieman lukea että erilaisuuden pelkääminen ja lähinnä rotukysymyksen asettaminen erilaisuuden dialogiin kuvastaisi ajankohtaisia tapahtumia. Useimmilla ihmisillä on kyky sopeutua hyväksymään erilaisuus, varsinkin ihonvärin osalta, mikäli toiset ihmiset kunnioittavat heidän tapojaan. Hyväksyminen on usein kiinni pienistä asioista, suurin osa suomalaisista harvoin näkee tummaihoisia tai ulkomaalaisia. Kun he näkevät poikkeavia ihmisiä, he helposti luovat mielikuvia yhden yksilön käyttäytymisen perusteella. Mikäli käyttäytyminen ei vastaa mitä he olettavat kanssaihmisiltään, kohteesta tulee automaattisesti uhka. Esimerkiksi käsillä huitominen, voimakkaat eleet, oudot ilmeet ja suuri äänentaso eivät sovellu suomalaiseen kulttuuriin. Tästä mielikuvasta on vaikea päästä eroon.

Mikäli voin niputtaa ulkomaalaiset ryhmäksi, asettaisin heille paljon vastuuta suomalaisen tapakulttuurin hyväksymiselle ja omista tottumuksista luopumiselle.

Me olemme kansana hyvinkin suvaitsevaisia ja hyväksymme erilaisuuden helposti, kun alan vertaamaan esim. turkkilaisiin ja arabi- kansoihin. Näistä erityisesti kokemuksia maissa työskennelleenä.
Euroopan mittakaavassakin kohtuullisesti http://fra.europa.eu/en/publication/2005/majoritie...

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen

Ikäihmisillä on asioihin aivan erilainen konteksti kuin meillä keski-ikäisillä - nuoremmista puhumattakaan. Yhtä totuutta ei vain ole olemassa :-(

Toimituksen poiminnat