Susanna Hietanen

Mistä lähtien ymmärrettävästi puhumisesta on tullut populismia?

Timo Soinin puheita budjetin julkaisemisen yhteydessä on arvosteltu (=kritisoitu) paljon. Hänen puheensa on leimattu populistisiksi, koska eduskuntavaalit ovat vasta parin vuoden päästä.

Vanhakantaiseen politiikkaan tuntuu kuuluvan se, että äänestäjien kanssa keskustellaan vain vaalien alla. Nykyaikaiset äänestäjät kaipaavat vuoropuhelua valtuutettujen kanssa ympäri vuoden. Sitä minäkin olen kaivannut. Kun perussuomalaiset avaavat keskustelun kansan kanssa perinteisesti jäykkien lehdistötiedotustilaisuuksien yhteydessä, siitä on ikäänkuin oikeutettua nostaa meteli ja arvostella sitä kiperin sanakääntein. Populismia kuulemma, kun keskustelee kansan kanssa, vaikka vaaleihin on aikaa vaikka kuinka.

Vähemmän ’sivistyneen’ kansan näkökulmasta on hienoa, että vihdoinkin joku kääntää kansallispoliittisen jargonin ymmärrettävälle kielelle. Ja jopa ajan tasaisesti. Mistä lähtien ymmärrettävästi puhumisesta on tullut populismia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Kyllä mielestäni kritiikki oli aiheellista. Ensinnäkin, esiintyessään ministerinä Soinin pitäisi tehdä työtä koko kansalle eikä kannattajilleen. Toisekseen, 'ymmärrettävä' puhe oli melkoista tosiasioiden vääristelyä. Vaan sitähän tuo populismi useimmiten on.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

vihdoinkin joku kääntää kansallispoliittisen jargonin ymmärrettävälle kielelle

Oi tätä ironiaa. Politico-Soini-Politico sanakirjassa löysin: jargon - kapulakieli.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Siitälähtien, kun Halla-aho sai tuomion uskonrauhan rikkomisesta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kärsämäen apteekissa oli nuori poka varsinainen populisti. Äiti pyysi salvaa, kun pojan peräaukkoon on tullut pieni näppy, siihen poika, ei mikään näppy, vaan ruvella on koko pe*se .

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Populismi-sanan käyttö on pesiytynyt mediaan, jolla lyödään kaikkea sitä, mikä on jotain epämääräisesti määriteltyä "oikeaa" poliittista linjaa vastaan.

Oikeassa merkityksessään populistinen poliittinen tavoite on esimerkiksi se, että puolue sanoo poistavansa verot kertomatta, miten valtion budjetti pantaisiin tasapainoon.

Tänä päivänä, jos poliitikko esittää tavoitteen, että erotaan eurosta, niin se voidaan leimata populistiseksi, vaikka se on täysin realistinen ja toteutettavissa.

Kautta aikain on käytetty sanoja leimaamaan jokin asia. 70-luvulla vasemmiston vasen laita kutsui useita ilmiöitä fasistisiksi, koska se on niiiin hyvä sana. Oli mm. omakotifasisteja ja siksi tietyisssä kaupungeissa ei kaavoitettu riittävästi omakotialueita varten.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Populismi on samanlainen leimakirvessana kuin aikanaan oli esimekiksi neuvostovastaisuus. Se tarjoaa käyttäjälleen helpon lyömäaseen. Sitä voidaan käyttää ja myös käytetään ilman perusteluja. Tarkoituksena on, että kun sitä leimaa ahkerasti lätkitään, jotain saataisiin tarttumaan leimaamisen kohteeseenkin. Yleensä tämä menettely kertoo käyttäjästään enemmän kuin kohteesta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Eihän noissa Soinin puheissa suomalisille ymmärrettävällä "kansankielellä" ole muuta heikkoa, kuin että puheet ja teot eivät ole balanssissa keskenään. Minäkin tavallisena köyhänä "kansanmiehenä" tykkäsin aikoinaan hänen huulenheitostaan. Hän kyllä nykyisinkin puhuu teoista, mutta vain puhuu. Perussuomalaisten Soinin johdolla piti olla syrjäytetyn kansan puolesta taisteleva "kansanliike". Nyt ei kyllä ihan siltä näytä eikä tunnu.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Olenko käsittänyt jotenkin väärin, mutta eikös Timo Soini ole itse sanonut olevansa populisti? Sen lisäksi konservatiivi. Sitä saa mitä tilaa, ihmekö jos nimitetään populistiksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Käsittääkseni Soini tuntee ylpeyttä populismistaan, en ymmärrä että sitä pitäisi koittaa selitellä pois. Soini piti pro gradussansa Peter Wilesin määritelmää populismista osuvimpana ja sitä hän on johdonmukaisesti ja taitavasti toteuttanut. Hän vie Veikko Vennamon perintöä eteenpäin, lippu korkealla. Joku muu ottaisi itseensä, jos ulkomuodon kuvailtaisiin brittilehdistössä olevan jopa Boris Johnsonia epäsiistimpi. Soini ei välittänyt pätkääkään. Hän otti sen kohteliaisuutena, koska kansanmies ei turhia koreile.

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen

Tässä pohdin nimenomaan siitä, millainen puhe on populistista. Timo Soini on nyt vain erinomainen esimerkki tällä kertaa.

Jos olen oikein ymmärtänyt, Soinia on kovasti arvosteltu siitä, että perussuomalaiset eivät ole hallituksessa ajaneet kapeasti vain kannattajiensa asiaa, vaan koko Suomen asiaa. Se, että Soini aukaisee puheenvuorossaan äänestäjille, mitä minkäkin kohdan takana on ja miten tuloksissa näkyy vaalilupausten pitäminen, on mielestäni ihan kohtuullista.

Tosiasiat ja vääristelyt erikseen, ymmärrettävyydellä tarkoitan asioiden aukaisemista ja selkeyttämistä niin, ettei niiden ymmärtämiseen tarvita korkeaa koulutustasoa. Reilua, mielestäni.

Populismia käytetään liian usein terminä hyvin tarkoitushakuisesti siellä, missä se ajaa käyttäjänsä etua. Tai muuten vain yleisesti vähättelemään jonkin ryhmittymän puheita tai ajatuksia...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hietanen, minä en kyllä näe vaalilupausten pitämisessä montakaan asiaa.

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen

Siksi niistä aikaansaannoksista täytyykin kertoa itse, sillä media ei miitä esittele.

Toimituksen poiminnat